jalan Tarbiyyah itu sangat indah.....

Monday, April 23, 2012

اشتقت لك

اشتقت لك Jika RINDUKAN SESEORANG , PEJAMKANLAH MATA dan UCAPKANLAH : " Ya Allah Aku rindukannya keranaMu Ya Allah , Jauhkanlah aku dari perkara yang membuatkan aku lupa kepadaMu . Aku semakin mengerti, ‘JARAK’ ini bukan untuk menghukumku..tetapi ‘JARAK’ ini untuk MENJAGA aku dan dia.. Dengan ‘JARAK’ ini aku dan dia berjanji untuk BERUBAH menjadi yang lebih baik.. Dengan JARAK ini aku dan dia berjanji untuk MEMPERBAIKI cinta kepada Ilahi.. Dengan jarak ini aku dan dia berjanji untuk MENCINTAI Pencipta kami lebih dari segalanya.. Dengan JARAK ini aku dan dia berjanji untuk MENDALAMI Islam hingga ke akar umbi.. Dan Dengan JARAK ini jua aku dan dia yakin andai tiba saatnya nanti, aku dan dia akan LEBIH BERSEDIA untuk melayari semua ini dengan jalan yang diredhai.. P/S : Terima kasih ya Allah kerana memberi PELUANG kepadaku melalui jalanMu ini..terima kasih kerana memberikan JARAK itu kepada aku dan dia.... ^_^

1 comment:

tajnur said...

Assalamualaikum wbt
Rasulullah saw pernah rasa sedih dan merindui negeri kelahirannya iaitu Mekah. Apabila berlaku tekanan kuat dari pihak kafir Quraisy dan perintah Allah SWT supaya berhijrah dlm usaha mendapatkan daulah. Maka turunlah ayat ini, Surah AlQasas:85 إِنَّ الَّذِي فَرَ‌ضَ عَلَيْكَ الْقُرْ‌آنَ لَرَ‌ادُّكَ إِلَىٰ مَعَادٍ Sesungguhnya Allah yang mewajibkan kepadamu (beramal dan menyampaikan) Al-Quran (wahai Muhammad) sudah tentu akan menyampaikan engkau lagi kepada apa yang engkau ingini dan cintai.

Denga mentadabbur AlQuran dan dapat membina kekuatan, maka dlam 10 Ramadhan tahun 8 Hijrah, maka berlakunya penawanan Kota Mekah. Kesimpulannya, InsyaAllah jika kita mentadabbur AlQuran, maka Allah SWT akan mengembalikan cita2 kita. Wallahualam.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...